ŠTUDIJSKI KROŽKI V DOMU UPOKOJENCEV V POSTOJNI


SPOMINI NA STARE CAJTE smo naslovili študijski krožek, ki je potekal v Domu upokojencev v Postojni od junija do septembra 2020, v organizaciji jezikovne šole Athena iz Postojne pod mentorstvom Helene Kovač. Študijski krožek sta podprla tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS ter občina Postojna. Veseli smo bili tudi moralne podpore Andragoškega centra Slovenije ter pripravljenosti vodstva in strokovnega kadra doma upokojencev v Postojni za sodelovanje, kljub težkim pogojem, ki nam jih je narekovala situacija v času koronavirusa.


V študijskem krožku smo zbirali in beležili zgodbe stanovalcev doma o življenju v različnih okoljih v Sloveniji v času takoj po 2. svetovni vojni in v drugi polovici 20. stoletja. Zajeli smo najrazličnejše teme, od vsakodnevnih opravil, praznikov, šolanja in iger. Življenje nekoč smo primerjali z življenjem danes in potegnili kar nekaj vzporednic.
Zbrane zgodbe in spomine smo objavili v publikaciji, ki smo jo izdali ob koncu študijskega krožka. S publikacijo želimo doseči tudi mlade bralce, zatorej bomo skušali stopiti v stik s šolami. Menimo, da je v času generacij, ki odraščajo v svetu, ki jim ponuja širok nabor filmskih in digitalnih superjunakov, generacij, ki so čedalje bolj odtujene od resničnega življenja, potrebno najti pot, da jih ponovno prizemljimo. Morda so spomini njihovih dedkov in babic tisto, kar bi jih utegnilo zanimati in pritegniti.